Ιστορία

Ο ΕΡΜΗΣ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1988 από γονείς, κηδεμόνες & φίλους Ατόμων με Αναπηρίες (Νοητική Αναπηρία- Σύνδρομο Down -Αυτισμός–Κινητικές  και Πολλαπλές Αναπηρίες).

Η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε για ένα κατάλληλο πλαίσιο & από την ευθύνη του γονιού για το ανάπηρο παιδί του.

Έγινε γρήγορα μια από τις πιο μεγάλες δομές για τα άτομα με αναπηρίες στην Ελλάδα. Δίκαια ο ΕΡΜΗΣ είναι περήφανος για την πραγματοποίηση πολλών δράσεων & προγραμμάτων – πρωτοπόρων & καινοτόμων καθώς και πολλές συνεργασίες με αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό. Πάνω από 1600 άτομα κυρίως με νοητική αναπηρία & Σύνδρομο Down εκπαιδευτήκαν αυτά τα χρόνια και κατάφεραν την κοινωνικοοικονομική ένταξή τους.

Ο ΕΡΜΗΣ είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο.  Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων  ΑμεΑ (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α.) και δια αυτής στην Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ  (Ε.Σ.Α.με.Α.).

Σήμερα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε 100 ενήλικες ΑμεΑ και στις οικογένειές τους.

Στην παρούσα φάση από την έδρα του δίπλα στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ εξυπηρετεί με σχολικά περίπου 17 Δήμους, από τη Βάρη μέχρι και τη Νίκαια.

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ (ΚΔΗΦ) του ΕΡΜΗ είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές. Παρέχει καθημερινά μεταφορά με σχολικά, γεύματα, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγία, εσωτερικά & εξωτερικά προγράμματα, εκπαίδευση στη διαχείριση των προσωπικών αναγκών σε θέματα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησής. Ενδεικτικά μερικά από τα εργαστήρια του ΕΡΜΗ είναι τα: χειροτεχνίας, κηπευτικής, κηροπλαστικής, σίτισης, υπολογιστών.

Ο ΕΡΜΗΣ μετά το 2023 θα στεγάζεται στο πρότυπο κτήριο δίπλα από το σταθμό ΜΕΤΡΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ στο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ που διακρίνεται για τον πρωτοποριακό, «πράσινο», βιώσιμο σχεδιασμό του.

Το πιο σημαντικό μελλοντικό πλάνο του ΕΡΜΗ είναι η δημιουργία 4 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.). Η Ίδρυση και λειτουργία  αυτών των Στεγών  είναι αναγκαία και άμεση προτεραιότητα. Τα άτομα με νοητική υστέρηση έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν εκλείψει η γονεϊκή φροντίδα πρέπει να φροντίσουμε έγκαιρα για τη δημιουργία αυτών των κατάλληλων δομών στη χώρα μας – επαρκών για να εξασφαλίζουν στα άτομα αυτά μια αξιοπρεπή διαβίωση χωρίς εγκυμονεί ο κίνδυνος της ασυλοποίησης.