Μενού
image_one_side

Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης

Η Μονάδα αυτή δραστηριοποιείται στα πλαίσια του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) και προσανατολίζεται στη λειτουργία, ως επί το πλείστον, Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να είναι πιο δημιουργική η καθημερινότητα των ΑμεΑ και, παράλληλα, η φιλοδοξία για την απόκτηση πρόσθετων γνώσεων που θα διευκολύνουν την προοπτική της απασχόλησής τους και εν τέλει την ουσιαστική ένταξή τους στην αγορά εργασίας υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις (π.χ. ΚΟΙΝΣΕΠ, Παραγωγικά Εργαστήρια, Πρακτικές Ασκήσεις, κ.λπ.).

Επομένως, τίθεται σε υψηλή προτεραιότητα από την μεριά του Σωματείου «Ερμής», η όσο το δυνατόν καλύτερη επαγγελματική κατάρτιση των νέων με νοητική αναπηρία και η σταδιακή προώθησή τους στην αγορά εργασίας, εξασφαλίζοντας την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνικοοικονομική ένταξή τους.

Η μεθοδολογία που ακολουθείται βασίζεται σε αρχές της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας, όσο και της Τεχνικής Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκπαιδευομένων και τις ανάγκες τους τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, υπάρχει πάντα κάτι που μπορείς να κάνεις, για να πετύχεις. – Steven Hawking
image_one_side

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης είναι δομημένο στην κατεύθυνση της επίτευξης των παρακάτω βασικών στόχων

Παιδαγωγικοί

 • Οργάνωση της συμπεριφοράς των εκπαιδευομένων, με στόχο τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού προγράμματος και την εκπλήρωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
 • Διατήρηση και ενίσχυση των κεκτημένων γνώσεων και πρακτική εφαρμογή αυτών στην καθημερινή απασχόληση.
 • Κάλυψη εκπαιδευτικών, κοινωνικών και επικοινωνιακών αδυναμιών που δυσχεραίνουν την κατάρτιση με τη βοήθεια των Συνοδευτικών
 • Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Σ.Υ.Υ.).

 

Κοινωνικοί

 • Ενίσχυση της κοινωνικότητας και δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν την ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
 • Ανάπτυξη της προσωπικότητας των εκπαιδευομένων και της αυτονομίας τους με τη δημιουργία επαγγελματικής συνείδησης.
 • Δημιουργία αρμονικής σχέσης με τις οικογένειες στον τομέα της ενημέρωσης, της ψυχολογικής – συμβουλευτικής ενίσχυσής τους και της συμμετοχής – συνεργασίας τους στο θεραπευτικό και εκπαιδευτικό έργο.

 

Τεχνικοί – Επαγγελματικοί

 • Κατάκτηση τεχνικών γνώσεων ανά αντικείμενο εκπαίδευσης, ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ωφελούμενου.
 • Προώθηση των εκπαιδευομένων για πρακτική άσκηση σε ρεαλιστικές συνθήκες παραγωγής.
 • Προώθηση των εκπαιδευομένων στην αγορά εργασίας με τη βοήθεια των Σ.Υ.Υ.
 • Προώθηση των εκπαιδευομένων σε προστατευμένα πλαίσια παραγωγής.
 • Διασύνδεση των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης με επιχειρήσεις και στελέχη της ευρύτερης αγοράς εργασίας.

Γραμματειακή Υποστήριξη & Η/Υ

Ανταποκρινόμενος στα προαπαιτούμενα κριτήρια ο ενδιαφερόμενος εντάσσεται και παρακολουθεί οργανωμένα και δομημένα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Εργαστηρίου Γραμματειακής Υποστήριξης και Η/Υ σε ημερήσια βάση (θεωρία και πρακτική άσκηση).

Ένα πρόγραμμα όπου μέσα από τις καθημερινές δεξιότητες, την ανταπόκριση και την ικανοποίηση των επιθυμιών και αναγκών, όπως τίθενται από τον ίδιο, τον οδηγούν στη καλή ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία του.

Χρησιμοποιώντας τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σε καθημερινή βάση το παιδί:

 • Mαθαίνει, βρίσκει πληροφορίες, ενημερώνεται και ψυχαγωγείται.
 • Mαθαίνει την ώρα, να αναγνωρίζει, να ονοματίζει και να χρησιμοποιεί σωστά και ακίνδυνα διάφορα αντικείμενα της γραμματείας, όπως είναι το συρραπτικό, το αποσυρραπτικό, το διακορεπτικό κ.ά, μηχανήματα όπως καταστροφέα εγγράφων, πλαστικοποιητή, να κάνει βιβλιοδεσία με σπιράλ κ.ά. Να χρησιμοποιεί επίσης φακέλους, κλασέρ και να κάνει αρχειοθετήσεις.
 • Μαθαίνει για τη λειτουργία και τη χρησιμότητα των Δημόσιων Υπηρεσιών, των Ασφαλιστικών Ταμείων, των επαγγελμάτων και την επαγγελματική δεοντολογία.
 • Πηγαίνει σε εξωτερικές εργασίες, όπως στα ΕΛΤΑ, σε τράπεζες και να συναλλάσσεται με τους υπαλλήλους, με καλή και αποδεκτή κοινωνική συμπεριφορά.
 • Συμπληρώνει τα στοιχεία του αποστολέα και παραλήπτη στον ταχυδρομικό φάκελο, αιτήσεις, επιταγές, υπεύθυνες δηλώσεις, κ.ά.
 • Αναγνωρίζει και να συναλλάσσεται τα χρήματα, να χρησιμοποιεί την αριθμομηχανή.

Η εφημερίδα που εκδίδουμε «ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ» βρίσκει τους εκπαιδευόμενους του Εργαστηρίου στο ρόλο του αρθρογράφου και του ρεπόρτερ.

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν μέσα από τη δύναμη της ψυχής τους, το ενδιαφέρον, την αγάπη, τη θέληση και τη συνεργασία.

Αναδεικνύοντας τις δυνατότητες και τα χαρίσματα που έχει ο κάθε εκπαιδευόμενος, η ανάληψη της πρωτοβουλίας, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται και η επιβράβευση, τον οδηγούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησής του και στη κάλυψη, πιθανόν, των αναγκών που απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία.

image_one_side
image_one_side

Εργαστήριο Κηπευτικής

Ένα πολυδύναμο και πολυδιάστατο Εργαστήριο όπου παρέχονται γνώσεις και αποκτούνται δεξιότητες. Το Εργαστήριο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει όχι μόνο να συντηρεί τον περιβάλλοντα πράσινο χώρο του Σωματείου «Ερμής», αλλά και να προχωρήσει στην επιπλέον φύτευση (ιδίας παραγωγής) αρωματικών φυτών καθώς και ελαιόδεντρων, τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται από το Εργαστήριο Σίτισης για απευθείας κατανάλωση από τους ωφελούμενους του Σωματείου, αλλά και από το Εργαστήριο Χειροτεχνίας και Ειδών Δώρου, ως ξηρές δωρεές προς τυποποίηση.

Κομποστοποίηση, εύκολη λέξη και έννοια, δύσκολα πραγματοποιήσιμη και όμως το Εργαστήριο Κηπευτικής του Σωματείου «Ερμής» εδώ και είκοσι χρόνια πρωτοπορεί και συνεχίζει να κομποστοποιεί. Τα τελευταία χρόνια και με την κατασκευή ενός θερμοκηπίου εντάθηκε η παραγωγή αρωματικών φυτών είτε με την μορφή μοσχευμάτων, είτε με την μορφή σπόρων, ώστε σήμερα, το συγκεκριμένο Εργαστήριο, αλλά και το ίδιο το Σωματείο να διαθέτει μια αξιόλογη ποσότητα, τουλάχιστον δέκα διαφορετικών ειδών αρωματικών φυτών.

Εργαστήριο Κηροπλαστικής

Το Εργαστήριο Κηροπλαστικής ανήκει και αυτό με τη σειρά του στην ομάδα των Εργαστηρίων Δημιουργικής Απασχόλησης, τα οποία αποτελούν συνολικά τη Β΄ Μονάδα του Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) του Σωματείου «Ερμής».

Το αντικείμενο κατάρτισης του Εργαστηρίου είναι η κατασκευή κεριών με πρώτη ύλη την παραφίνη.Ο βασικός στόχος του Εργαστηρίου είναι να παρέχει γνώση και εκπαίδευση στο αντικείμενο κατάρτισης, σε συνάρτηση πάντα με την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση ή την διατήρηση των ήδη κεκτημένων γνώσεων και δεξιοτήτων στους διάφορους τομείς της λειτουργικής ενασχόλησης.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στο θέμα της ασφάλειας των εκπαιδευομένων, όσον αφορά τον χειρισμό των μηχανημάτων και των εργαλείων του Εργαστηρίου. Σχετικά με την εκπαίδευση στη κατασκευή των παραγόμενων προϊόντων του Εργαστηρίου αυτή είναι χωρισμένη σε διάφορες θεματικές ενότητες, ανάλογα με το στάδιο κατασκευής του κεριού.

Όλα τα παραγόμενα προϊόντα είναι αρωματικά, άλλα με εξωτερική διακόσμηση και άλλα χωρίς.

image_one_side
image_one_side

Εργαστήριο Χειροτεχνίας

Το συγκεκριμένο Εργαστήριο ασχολείται με κύριο αντικείμενο την εκπαίδευση και απασχόληση με την παραγωγή χειροτεχνημάτων (ντεκουπάζ σε ξύλο, γυαλί και πήλινα, εικόνες, κομπολόγια, βραχιόλια, κ.λπ.), πλεκτά, διακοσμήσεις, συσκευασίες αρωματικών φυτών, παραγωγή και συσκευασία αρωματικών σαπουνιών, ψηφιδωτών και διαφόρων άλλων ειδών δώρου.

Παράλληλα, ασχολείται με τη δημιουργία και υποστήριξη εκθέσεων εντός και εκτός των εγκαταστάσεων του Σωματείου «Ερμής» για την προβολή και διάθεση των προϊόντων που έχουν παραχθεί κατά τη διάρκεια του εκάστοτε εκπαιδευτικού έτους.

Τέλος, θα καταπιαστεί επίσης, πιλοτικά, με την παραγωγή χειροποίητων κηραλοιφών και λοιπών ειδών περιποίησης προσώπου και χεριών.

Παρασκευή Φαγητού

Το Εργαστήριο ασχολείται με την καθημερινή παρασκευή φαγητού για τη σίτιση (δεκατιανό και μεσημεριανό) εκατό (100) ΑΜΕΑ και είκοσι (20) εργαζομένων, υποστηρίζοντας παράλληλα εκδηλώσεις με την παραγωγή πρόχειρου φαγητού ή φαγητού σε μπουφέ.

Στο Εργαστήριο εκπαιδεύονται και απασχολούνται ΑΜΕΑ σε όλο τον κύκλο παρασκευής φαγητού και ειδών ζαχαροπλαστικής, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τη δημιουργία και λειτουργία μπουφέ σε εκδηλώσεις.

Περιοδικά, το Εργαστήριο ασχολείται με την επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία τροφίμων όπως λιαστές ντομάτες, ελιές, σαρδέλες, γλυκών και διαφόρων άλλων ειδών τροφίμων.

image_one_side