Μενού
image_one_side

Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες

Είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός ότι η τέχνη της ζωγραφικής, και γενικότερα οι εικαστικές τέχνες, έχουν θετική και θεραπευτική επίδραση στα άτομα με αναπηρία, και όχι μόνο. Εν προκειμένω, η ζωγραφική παρέχει τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτή, είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, να αναδείξουν την αγάπη που τρέφουν για την τέχνη και, παράλληλα, να αρχίσουν σταδιακά να ανακαλύπτουν τα «κρυμμένα» τους ταλέντα.

Η διαβίωση πολλών ατόμων άλλαξε σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που ξεκίνησαν να καταπιάνονται με τη ζωγραφική και με διάφορες άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Έτσι και στο Σωματείο «Ερμής», στην ομάδα που αποτελεί το τμήμα της ζωγραφικής, κυριαρχούν συναισθήματα όπως είναι η χαρά, η διασκέδαση ενώ τα άτομα που συμμετέχουν αισθάνονται μέρος ενός συνόλου∙ στοιχείο πολύ σημαντικό, κυρίως για τα άτομα που δεν είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά.

Τα μέλη της ομάδας βλέπουν και αποτυπώνουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια και ο βασικός στόχος του προγράμματος δεν είναι άλλος από το να περάσουν καλά και στο τέλος, να «εκθέσουν» τις δημιουργίες τους στην ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση που διοργανώνει το Σωματείο «Ερμής», με αφορμή την ολοκλήρωση του εκάστοτε εκπαιδευτικού έτους.

Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έρχονται στη ζωή μας αφήνοντας σημάδια στην καρδιά μας.
image_one_side

Εργαστήριο Τέχνης

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «EDUCALTOUR» σχεδίασε και πρόκειται να υλοποιήσει Καλλιτεχνικό Εργαστήριο για τους εκπαιδευόμενους του Σωματείου ΑμεΑ «Ερμής» με κεντρικό θέμα την Τέχνη.

Το Εργαστήριο θα εστιάσει στη ζωγραφική, εξετάζοντας τα ρεύματα του Ιμπρεσιονισμού, της Αφηρημένης Τέχνης και της Ποπ Αρτ. Με αφορμή έναν εκπρόσωπο από την κάθε περίοδο, οι ωφελούμενοι του Σωματείου θα ανακαλύψουν στοιχεία για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, για τον τόπο καταγωγής του και για τα χαρακτηριστικά της τέχνης του. Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι θα δημιουργήσουν το δικό τους έργο, εμπνευσμένο από εκείνα του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Το πρόγραμμα είναι ειδικά σχεδιασμένο πάνω στις εξατομικευμένες δυνατότητες των εκπαιδευομένων και υλοποιείται βασιζόμενο στη βιωματική μάθηση και την ενεργό συμμετοχή.

Το Εργαστήριο έχει στόχο να εμπλουτίσει τα ερεθίσματα των ωφελούμενων, να καλλιεργήσει δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, δημιουργικότητας και διαχείρισης της πληροφορίας και, παράλληλα, να προσφέρει ευχάριστες στιγμές στους συμμετέχοντες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε αναλυτικότερα εδώ.
Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική προσφορά και υποστήριξη της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., την οποία ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Οι αθλητικές δραστηριότητες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή των ατόμων με αναπηρία, και όχι μόνο. Εκτός από τη σωματική καλλιέργεια, διεγείρουν τις αισθήσεις και το πνεύμα και, επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα σε όσα άτομα το επιθυμούν να «ανακαλύψουν» τις προσωπικές τους αντοχές και τις αθλητικές τους ικανότητες.

Στο Σωματείο «Ερμής» υλοποιούνται διάφορες αθλητικές δραστηριότητες, πιο συγκεκριμένα όμως έχουν να κάνουν με την κολύμβηση, την καλαθοσφαίριση και το άθλημα του boccia. Μάλιστα, όσον αφορά το boccia, το Σωματείο έχει τη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να φιλοξενεί στους χώρους του τον χρυσό παραολυμπιονίκη του συγκεκριμένου αθλήματος κ. Νικόλαο Πανανό.

Επιπρόσθετα, τα άτομα που συγκροτούν την κολυμβητική ομάδα του Σωματείου έχουν κατά καιρούς συμμετάσχει και κερδίσει πληθώρα μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων σε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

Όσα άτομα ενδιαφέρονται μπορούν να συμμετάσχουν στις αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρει το Σωματείο «Ερμής» και στις αθλητικές ομάδες που αυτό συγκροτεί, με κύριο σκοπό το παιχνίδι, τη χαρά, την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση.

Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό και πολιτισμικό αγαθό κάθε ευνομούμενης πολιτείας και ο χαρακτήρας του είναι ως επί το πλείστον παιδαγωγικός. Η ίδια η άσκηση αναγνωρίζεται ως ένας σοβαρός ρυθμιστικός παράγοντας για τη μείωση της έντασης στην καθημερινή ζωή, τη διαχείριση του άγχους και της στεναχώριας των ατόμων. Τα άτομα μέσα από τα αθλήματα και την άσκηση αποκτούν σταδιακά την εμπειρία να διαχειρίζονται πιο εύκολα στρεσογόνες καταστάσεις και πέρα από τα αθλήματα, δηλαδή στην καθημερινή τους διαβίωση.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά στην ιστοσελίδα της “Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες” (ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ) εδώ.

image_one_side
image_one_side

Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης

Το Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, που επιθυμούν να μοιραστούν με τους φίλους τους τον ελεύθερο χρόνο τους και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες. Βασικό του γνώρισμα είναι ο δημιουργικός, θεραπευτικός και εκπαιδευτικός του χαρακτήρας.

Ως επί το πλείστον, στηρίζεται στην εσωτερική και αυθόρμητη ανταπόκριση του ατόμου, στα συστατικά του «παιχνιδιού», της χαλάρωσης, της τέχνης, του ήχου, του χρώματος, της κίνησης, του ρυθμού και της σχέσης εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον εκπαιδευτή και στα μέλη της ομάδας, αλλά και ανάμεσα στα ίδια τα μέλη που απαρτίζουν την εκάστοτε ομάδα που συμμετέχει, με τη σειρά της, ενεργά στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Κύριοι στόχοι του Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης είναι οι ακόλουθοι:

  • Να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά και να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.
  • Να ενισχύσει την αυτονομία των ατόμων, δημιουργώντας ένα χαλαρό και ασφαλές περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να αυτενεργούν, να κάνουν επιλογές, να λαμβάνουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
  • Να ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα μέλη των ομάδων και την ελεύθερη, λεκτική ή μη-λεκτική επικοινωνία μέσω των διαφόρων δημιουργικών δραστηριοτήτων που θα προσφέρει ο χώρος.
  • Να προσφέρει ένα ασφαλές πλαίσιο για έκφραση του εσωτερικού κόσμου των ατόμων και των συναισθημάτων τους.

Μουσικοθεραπεία

Η μουσικοθεραπεία είναι η θεραπευτική παρέμβαση που χρησιμοποιεί τη μουσική με στόχους που αφορούν τις σωματικές, συναισθηματικές, γνωστικές και κοινωνικές ανάγκες των ατόμων και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Περιλαμβάνει την κλινική και ερευνητικά τεκμηριωμένη χρήση μουσικών παρεμβάσεων όπως: ο αυτοσχεδιασμός με μουσικά όργανα, το τραγούδι, η δημιουργία στίχων και τραγουδιών και η μουσική ακρόαση, για την επίτευξη εξατομικευμένων στόχων.

Πραγματοποιείται σε ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, μόνο από εξειδικευμένο μουσικοθεραπευτή. Για τη συμμετοχή ενός ατόμου στη μουσικοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικής ή μουσικού οργάνου.

image_one_side