Μενού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΜΕΑ «ΕΡΜΗΣ»

20/05/2024

Το Σωματείο «ΕΡΜΗΣ», με αφορμή επερώτηση του ΚΚΕ προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απαντά μέσα από το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Αξιότιμοι,

Αναφορικά με την προς Υμάς απευθυνόμενη ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία ζητούνται εξηγήσεις για δήθεν «εκδιωγμό ΑμεΑ, απαράδεκτες συμπεριφορές και απολύσεις εργαζομένων» στο Σωματείο μας «ΕΡΜΗΣ», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο ΕΡΜΗΣ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1988 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους Ατόμων με Αναπηρίες (Νοητική Αναπηρία – Σύνδρομο Down – Αυτισμός – Κινητικές και Πολλαπλές Αναπηρίες). Η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από την μεγάλη ανάγκη για ένα κατάλληλο πλαίσιο και από την ευθύνη του γονιού για το ανάπηρο παιδί του.

Έγινε γρήγορα μια από τις πιο μεγάλες δομές για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα. Δίκαια ο ΕΡΜΗΣ είναι περήφανος για την πραγματοποίηση πολλών δράσεων και προγραμμάτων – πρωτοπόρων και καινοτόμων καθώς και πολλές συνεργασίες με αντίστοιχα κέντρα στο εξωτερικό. Πάνω από 1600 άτομα κυρίως με νοητική αναπηρία και Σύνδρομο Down εκπαιδεύτηκαν αυτά τα χρόνια και κατάφεραν την κοινωνικοοικονομική ένταξή τους.

Ο ΕΡΜΗΣ είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α.) και δια αυτής στην Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (Ε.Σ.Α.με.Α.). Σήμερα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε 100 ενήλικες ΑμεΑ και στις οικογένειές τους.

Το Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) ΑμεΑ του ΕΡΜΗ είναι πιστοποιημένο από τις αρμόδιες αρχές. Παρέχει καθημερινά μεταφορά με σχολικά, γεύματα, δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, ψυχαγωγία, εσωτερικά και εξωτερικά προγράμματα, εκπαίδευση στη διαχείριση των προσωπικών αναγκών σε θέματα υγιεινής και αυτοεξυπηρέτησης. Ενδεικτικά, μερικά από τα εργαστήρια του ΕΡΜΗ είναι τα: χειροτεχνίας, υπολογιστών, ενώ παράλληλα, υλοποιούνται 32 εκπαιδευτικά, θεραπευτικά και υποστηρικτικά προγράμματα. Στα άμεσα σχέδιά του είναι η δημιουργία 4 Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για άτομα με νοητική υστέρηση, που έχουν ανάγκη υποστήριξης και παρακολούθησης σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Στην ερώτηση του ΚΚΕ συγχέεται το πραγματικό γεγονός της απόλυσης δυο εργαζομένων (εργοθεραπευτή και καθαρίστριας) με την μετακίνηση τριών εκπαιδευομένων σε άλλα προγράμματα πέραν της κουζίνας. Ειδικότερα:

Η απόλυση των δυο εργαζομένων έγινε για λόγους μη επαρκούς εκπλήρωσης των καθηκόντων τους, και μάλιστα κατόπιν, επανειλημμένων παρατηρήσεων και συστάσεων, με τις οποίες δεν συμμορφώθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την καταγγελία των συμβάσεών τους, διότι, η εύρυθμη λειτουργία του Σωματείου αποτελεί την πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά μας ως ΚΔΗΦ ΑμεΑ, λόγω της ιδιαιτερότητας των εκπαιδευομένων μας. Το προσωπικό που τους φροντίζει οφείλει και πρέπει να παράσχει άριστη ποιότητα υπηρεσιών, άλλως εάν δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, αντικαθίσταται προκειμένου οι ωφελούμενοι να απολαμβάνουν της καλύτερης δυνατής φροντίδας.

Οι εκπαιδευόμενοι αυτοί απολαμβάνουν των προγραμμάτων του ΕΡΜΗ επί δέκα χρόνια, στα πλαίσια της προνοιακής – κοινωνικής πολιτικής του Σωματείου μας για άτομα ανασφάλιστα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Η ενασχόλησή τους στην κουζίνα εντάσσετο στη γενικότερη εκπαίδευσή τους, ως ωφελουμένων, η οποία ως προελέχθη, περιλαμβάνει διαφορετικά εργαστήρια, σε έκαστο εκ των οποίων απασχολούνταν σταθερά συγκεκριμένοι ωφελούμενοι.

Κατόπιν απόφασης του Ψυχιάτρου – Επιστημονικού Διευθυντή του ΕΡΜΗ, η υλοποίηση της οποίας ενεκρίθη ομοφώνως από το Δ.Σ. του Σωματείου, τα προγράμματα τροποποιήθηκαν και απεφασίσθη ότι οι εκπαιδευόμενοι θα έπρεπε να περνούν εκ περιτροπής από όλα τα διαθέσιμα εργαστήρια και όλες τις διαδικασίες εκπαίδευσης, προκειμένου να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες δεξιότητες. Για το λόγο αυτό και μόνο απεφασίσθη η μετακίνηση των τριών ωφελουμένων – ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – από την κουζίνα και σε άλλα εργαστήρια.

Περαιτέρω, οι ως άνω εκπαιδευόμενοι ουδέποτε θα μπορούσαν να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό διότι:

-Δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για εργασία στην κουζίνα του Σωματείου (π.χ. βιβλιάρια υγείας).

-Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση του Επιστημονικού Διευθυντή – Ψυχιάτρου, είναι άτομα με αναφορά σε ψυχοπαθολογία και χρήζουν περαιτέρω ψυχιατρικής εκτίμησης (στην οποία δεν δέχονται να προβούν οι οικογένειές τους).

-Σύμφωνα με αναφορές της Κοινωνικής Υπηρεσίας επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά προβαίνοντας σε πολύ σοβαρές απειλές για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα τρίτων. Πέραν συνεπώς, της απλής συνδρομής τους για λόγους εκπαιδευτικούς και υπό επίβλεψη, πώς θα μπορούσαν να μπουν σε μια κουζίνα, μόνοι τους, ως εργαζόμενοι;

Θεωρούμε ότι ως Σωματείο, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα του τόσα χρόνια και συνεχίζει να προσφέρει, υφιστάμεθα μια άνευ προηγουμένου άδικη και συκοφαντική δυσφήμιση, με συκοφαντικά άρθρα στον προσκείμενο στο ΚΚΕ τύπο, ανυπόστατα επιχειρήματα, συνειδητή αλλοίωση των πραγματικών δεδομένων κατά το δοκούν, διαμαρτυρίες και προσκλήσεις σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ, για την κατ’ ουσίαν μικροκομματική εκμετάλλευση προσωπικών επιδιώξεων των οικογενειών των τριών εκπαιδευομένων, που επί δεκαετία απολαμβάνουν, χωρίς να έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ, τα προγράμματα του Σωματείου μας, και τώρα προσβλέπουν και σε οικονομικά οφέλη, ζητώντας με εκβιαστικό τρόπο την πρόσληψή τους.

Οι πόρτες του Σωματείου μας ΕΡΜΗΣ είναι πάντοτε ανοικτές, οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε να μας επισκεφθείτε και να διαπιστώσετε εκ του σύνεγγυς την εύρυθμη λειτουργία του και το σημαντικό και πολυποίκιλο έργο που προσφέρει ο ΕΡΜΗΣ υπεύθυνα σε άτομα με αναπηρίες. ************************

17/05/2024

Ελληνικό