Μενού

Δημιουργία νέου Τμήματος Κοινωνικής Ένταξης

20/09/2021

Με αφορμή την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου (2021 – 2022) στο Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Αναπηρίες ο «Ερμής», θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις μας η λειτουργία του νέου Τμήματος Κοινωνικής Ένταξης.

Το συγκεκριμένο τμήμα θα στελεχώνεται από μια υπεύθυνη εκπαιδεύτρια με την ειδικότητα της Ειδικής Παιδαγωγού και από μια βοηθό Εργοθεραπευτή που θα συνδράμει συνολικά στην παραγωγή του εκπαιδευτικού έργου. Αναπόσπαστο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος θα αποτελέσουν τρία βασικά κύτταρα της Υπηρεσίας Πολυδιάστατης Συνοδείας όπως είναι: η Γενική Εκπαίδευση, η Γενική Βοήθεια και ο Ελεύθερος Χρόνος. Είναι γεγονός ότι τα εξωτερικά προγράμματα (σύμφωνα πάντα με τους κανονισμούς που θα ισχύουν σχετικά με τον covid-19), λαμβάνονται υπόψιν ως η φυσική συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την ανάδειξη στοιχείων όπως η κοινωνικότητα, η επικοινωνία, οι δεξιότητες καθημερινής ζωής, κ.λπ. Βασικός σκοπός του εγχειρήματος είναι ο εκπαιδευόμενος να επικοινωνεί με ορθό τρόπο, να αλληλεπιδρά και να κοινωνικοποιείται με άλλους επιτυχώς. Στόχος των ομάδων που θα δημιουργηθούν θα είναι η εκπαίδευση των ατόμων στις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες που κρίνονται απαραίτητες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Παράλληλα, επιδιώκουμε τη γενίκευση δεξιοτήτων που ήδη έχουν διδαχθεί ή διδάσκονται στα υφιστάμενα εκπαιδευτικά τους προγράμματα.

Η ομάδα θεωρείται μια μικρογραφία της κοινωνίας όπου το άτομο μαθαίνει τους καταλληλότερους τρόπους αλληλεπίδρασης σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στην περίπτωσή μας αυτό του «Ερμή», και ακολουθεί τη διαδικασία της εκπαίδευσης σε πραγματικές συνθήκες, περνώντας με αυτό τον τρόπο από τη θεωρία στην πράξη. Η θεματολογία των προγραμμάτων σχεδιάζεται ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες της κάθε ομάδας. Ως επί το πλείστον έχουμε να κάνουμε με ομάδες κοινωνικών δεξιοτήτων των δύο έως τεσσάρων ατόμων οι οποίες στελεχώνονται με βάση το γνωστικό, αναπτυξιακό και ηλιακιακό επίπεδο των εκπαιδευόμενων. Οι εκπαιδευτικές τεχνικές στον εσωτερικό χώρο περιλαμβάνουν παιχνίδι ρόλων, εικονογραφημένες ιστορίες, οπτικοποιημένο πρόγραμμα και κανόνες, ευρεία χρήση του διαδραστικού πίνακα, κ.λπ.

Εποπτικό και συνεργατικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή θα έχει ο Ψυχολόγος – Επαγγελματίας της Υπηρεσίας Πολυδιάστατης Συνοδείας του «Ερμή», ο οποίος θα συνδράμει με τη σειρά του στην όσο το δυνατόν καλύτερη στελέχωση του νέου Τμήματος Κοινωνικής Ένταξης. Κάθε εκπαιδευόμενος, πριν την ένταξή του σε συγκεκριμένη ομάδα, θα αξιολογηθεί από την Διεπιστημονική Ομάδα του Σωματείου προκειμένου να τεθούν από την αρχή οι στόχοι που θα προσπαθήσει να κατακτήσει μέσα από την προτεινόμενη εκπαιδευτική διαδικασία.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή επίλυση απορίας μην διστάσετε να έρθετε σε επικοινωνία με την Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή την Κοινωνική Υπηρεσία του Πανελλήνιου Σωματείου ΑμεΑ ο «Ερμής» στα ακόλουθα τηλέφωνα: 210 9631086 & 210 9647577.

Left Photo

Σχετικά Άρθρα

Right Photo

Αναδάσωση στον Υμηττό

Δελτίο Τύπου

Πασχαλινό Bazaar 2023

Κοπή βασιλόπιτας 2023

Κοπή Πίτας – 2021

Πασχαλινές Ευχές

Οι Super Heroes στον Ερμή

Κοπή Βασιλόπιτας 2019

Ανακοίνωση

Δελτίο Τύπου 30.10.2018

Πασχαλινά Bazaar 2018

Τελετή Αγιασμού