Μενού

Ημερίδα Σωματείου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ με θέμα “Σχέσεις των φύλων και νοητική αναπηρία”

21/05/2022

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου Ημερίδα του Κέντρου ΑμεΑ ΕΡΜΗΣ με θέμα: “Σχέσεις των φύλων και νοητική αναπηρία”, που απευθυνόταν σε γονείς, κηδεμόνες και στελέχη της αναπηρίας. Είχε πολύ και σημαντικό ενδιαφέρον για ένα θέμα που ταλανίζει την κοινωνία, ανεξάρτητα από την αναπηρία ή όχι.

Η έναρξη έγινε από την βουλευτή του Νοτίου Τομέα Αττικής κυρία Άννα Καραμανλή ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Αναπηρία, που την είχε θέσει κατά κάποιο τρόπο «υπό την αιγίδα της», όπου αναφέρθηκε για το τί γίνεται και τι χρειάζεται ακόμα να γίνει για την αναπηρία στην χώρα μας. Είναι πολιτική βούληση, είπε και δεν είναι τυχαίο, ότι ορίστηκε Υπουργός στον Πρωθυπουργό, ο κος Γεραπετρίτης, για να συντάξει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων (ΑμεΑ). Να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση, αλλά και να ξεκινήσει τον θεσμό «Συνοδός αναπήρου», πιλοτικά στην Αττική και εν συνεχεία σε όλη την χώρα για όλους τους ανάπηρους…
Ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κύριος Γεώργιος Σταμάτης λαμβάνοντας τον λόγο έκανε αναφορά σε μια πρωτοπορία· αναφέρθηκε στον θεσμό του «σεξουαλικού βοηθού». Ειδικά στην νοητική αναπηρία, θα αποτελείται από εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι θα συζητούν, συμβουλεύουν, παρακινούν τους αναπήρους και την οικογένεια, για την σημασία των προσωπικών σχέσεων, του έρωτα, του σεξ, αυτής της ιδιαίτερης ικανοποίησης και θα τους δίνονται οδηγίες και συμβουλές πως να ανταποκρίνονται και να διαχειρίζονται αυτές τις όμορφες (κατά κανόνα) καταστάσεις. Η θεσμοθέτηση αυτή θεωρείται πρωτοπορία. Αναμένουμε τη διαβούλευση για να γίνουν αυτά πολιτικές.

Ο εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Αττικής κύριος Γεώργιος Βλάχος, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης τόνισε την ανάγκη συστηματικών παρεμβάσεων και από κοινού δράσεων και χρηματοδοτήσεων. Δοθήκαν υποσχέσεις για κοινές δράσεις, για ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και ιδιαίτερα του νεανικού.

Ο κ Κωνσταντίνος Μηνόπουλος, Αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής του Ελληνικού – Αργυρούπολης επεσήμανε ότι όλες οι δομές του Δήμου είναι συμπαραστάτες ανοιχτοί σε συζήτηση με όλα τα σχετικά Σωματεία γονέων, κηδεμόνων και φίλων αναπήρων Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένες παρεμβάσεις μέσα σε συγκεκριμένα και τακτά χρονικά διαστήματα και ημερομηνίες.
Επόμενος ομιλητής, ο εξαιρετικός και ευρυμαθείς κος Στρατής Χατζηχαραλάμπους από το Υπουργείο Υγείας, ως προϊστάμενος του Τμήματος «Ανάπτυξης προγραμμάτων αγωγής υγείας και πρόληψης», μίλησε για την οργανωμένη συνεργασία που γίνεται του Υπ. Υγείας με το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ώστε προγράμματα με τέτοια αντικείμενο να περάσουν στην τακτική εκπαίδευση όλων των μαθητών, με έμφαση στους ανάπηρους, που οι τρόποι μάθησης και προσέγγισης είναι συγκεκριμένοι και χρειάζονται μεγάλη προετοιμασία. Είναι όμως σημαντικό ότι ετοιμάζονται εγχειρίδια.

Στην συνέχεια μίλησε ο ψυχίατρος κος Νίκος Γκούβας, επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΔΗΦ του ΕΡΜΗ. Έκανε αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά – πραγματικά γεγονότα, σε τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης αυτών «εν τη πράξη» και πως θα μπορέσουν να προλαμβάνονται. Αναφέρθηκε σε πολιτικές που εφαρμόζονται σέ κάποιες Δυτικές χώρες, που είναι περισσότερο «ωφελιμιστικές» και πρακτικές, χωρίς όμως να υπολογίζουν ειδικά για τους νοητικά αναπήρους, το συναίσθημα, την έκφραση, το φλέρτ. Τόνισε την αναγκαιότητα καταρτισμένου και ευαισθητοποιημένου προσωπικού στις δομές αναπηρίας και την προσωπομετρική και ατομική προσέγγιση κάθε αναπήρου.

Αμέσως μετά στο υπό συζήτηση θέμα, ήρθε και η παρουσίαση του Έργου «SOΜA (stop μου ανήκει)» με αντικείμενο την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία (ΑμεΝΑ). Αυτό περιλαμβάνει: Την εκπόνηση ενός πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού για ποικίλες ομάδες, όπως: ΑμεΝΑ, γονείς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, ψυχολόγους, συνοδούς κλπ με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τους πάνω στο θέμα. Τη διεξαγωγή ανάλογων δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των Δημόσιων Υπηρεσιών Αρωγής, των Αστυνομικών αρχών και των ίδιων των ΑμεΝΑ. Τον εντοπισμό κενών, ελλειμάτων και δυσκολιών του υφιστάμενου θεσμικού & νομικού πλαισίου αναφορικά με τη διαχείριση ανάλογων περιστατικών. Τη σύσταση ένα άτυπου Δικτύου για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης – κακοποίησης ΑμεΝΑ. Το Έργο αυτό υλοποιείται από «Το Εργαστήρι», σε συνεργασία με την «ΕΣΤΙΑ» και το «Θεοτόκος», φορείς αναπηρίας με πολύ μεγάλη εμπειρία και παρουσιάστηκε από την Επιστημονική υπεύθυνη κα Ελένη Μπάρκουλα Δρ Δικαίου και την Ψυχολόγο MSc κα Φωτεινή Πάσχου, (Γεν Δ/ντρια και στέλεχος του Κέντρου ΑμεΑ «Το Εργαστήρι».
Τέλος τον λόγο έλαβε κος Δημήτρης Νικόλσκυ, στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας, ως Προϊστάμενος πολιτικών ενίσχυσης παιδιών με αναπηρία και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Η Παιδική Στέγη». Έκανε μια σύντομη ολιστική αντιμετώπιση του θέματος των σχέσεων των φύλων σε όλους τους ανθρώπους επικεντρώνοντας στην αναπηρία. Εντόπισε τις δυσκολίες και έθεσε τους προβληματισμούς για ένα θέμα όπως αυτό που ξεκινάει να συζητιέται τελευταία. Τόνισε την αναγκαιότητα για διάλογο από όλη την κοινότητα: ειδήμονες, οικογένειες, σωματεία, πολιτικές κλπ και την συστηματική καταγραφή εγχειριδίων, όπως έχει ξεκινήσει (και με την συνεργασία) το Υπ. Υγείας, αλλά να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες του κάθε προσώπου.

Είμαστε ακόμα στην αρχή για ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Είναι όμως πολλοί οι ενδιαφερόμενοι και χρειάζεται μεγάλη και σε βάθος συζήτηση, διαβούλευση και θέληση για εφαρμογή πολιτικών από όλες τις πλευρές. Σημαντικός παράγοντας είναι η οικογένεια του ΑμεΝΑ.

Left Photo

Σχετικά Άρθρα

Right Photo

Αναδάσωση στον Υμηττό

Δελτίο Τύπου

Πασχαλινό Bazaar 2023

Κοπή βασιλόπιτας 2023

Κοπή Πίτας – 2021

Πασχαλινές Ευχές

Οι Super Heroes στον Ερμή

Κοπή Βασιλόπιτας 2019

Ανακοίνωση

Δελτίο Τύπου 30.10.2018

Πασχαλινά Bazaar 2018

Τελετή Αγιασμού